22.2.2016

Anna-Maria Pasanen: Vi alla kan påverka

kädet keräilevät palapelin palojaFöreställ dig att du är ordförande för en liten men smidig förening. Föreningens verksamhet går ut på att hjälpa unga invandrare att hitta fritidsintressen, och ni har massor av idéer för hur man skulle kunna främja integration. I hissen på din arbetsplats råkar du stöta på ministern som svarar för integrationsfrågor. Du har en minut på dig. Vad gör du?

Du kan ju välja att stå där och stirra på hissväggen eller dina egna tår. Men du kan också välja att ta tillfället i akt och försöka påverka. Påverkande och i synnerhet dess synonym lobbning har en lite negativ klang. Vissa beslutsfattare har till och med sagt att de inte tänker diskutera med lobbare. Men det finns nog ingen, inte ens beslutsfattare, som vet allt om allt. Om vi medborgare vill att det ska fattas fiffiga beslut, måste vi informera beslutsfattarna om hur deras beslut påverkar vårt liv.

Vi kan lära oss att påverka

Ett särdrag som betecknar det finska samhället är att man strävar efter att påverka genom föreningsverksamhet. Också invandrarna har hittat föreningsverksamheten. Enligt statistiken från Finlands Flyktinghjälp rf:s projekt Organisationssmedjan finns det omkring tusen föreningar som företräder invandrare eller etniska minoriteter i Finland. Många av dessa föreningar arbetar på gräsrotsnivå, och har tillgång till sådan information som skulle kunna utnyttjas för att göra förbättringar. Problemet är att föreningarna inte nödvändigtvis är tillräckligt insatta i de finska systemen för beslutsfattande och deltagande, och därför förs denna information inte vidare.

Som tur är kan vi lära oss att påverka. Under våren ordnar Finlands Flyktingshjälp rf:s projekt Organisationssmedjan och delegationen för etniska relationer ETNO utbildning i att påverka för de regionala ETNO-delegationernas medlemsorganisationer. De första utbildningarna har redan genomförts, och det känns helt otroligt att jag som utbildare på förhand var orolig för hur jag skulle få föreningarna att bli intresserade av att påverka. Jag märkte att föreningarna faktiskt inte behöver uppmuntras till att påverka! Motivation finns så det räcker, det är kanalerna för påverkan som saknas. Denna fråga ska vi nu försöka lösa tillsammans.

Beslutsfattarna, det här gäller er!

Det är skäl att sända en liten förvarning till beslutsfattarna. Nästa gång du åker en hiss kan det hända att du under en minut får lyssna på ett kompakt, välmotiverat och verkningsfullt ställningstagande om ett särskilt ämne. Du kan få ett visitkort, och senare på kvällen kan du också få en mötesbegäran per e-post. Jag rekommenderar varmt att du lyssnar på denna person. Vem vet, föreningarna kan ha idéer som nyttar oss alla, bara vi får höra dem.

Läs mer:

Skribenten Anna-Maria Pasanen arbetar vid Finlands Flyktingshjälp rf som planerare av verksamhet för att påverka. Under våren utbildar hon de regionala ETNO-delegationernas medlemsorganisationer i att påverka som en del av projektet Vaivatonta vaikuttamista (”påverka utan besvär”) som genomförs av Finlands Flyktinghjälp rf:s Organisationssmedja och delegationen för etniska relationer ETNO.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *